

Rehberlik Servisi Hakkında
Sayın Veliler ve Sevgili Öğrenciler,
Bu yazı rehberlik servisini tanıtmak, rehberlik servisine bakış açınızı oluşturarak bu hizmetlerden daha çok faydalanmanızı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Öncelikle okul rehberlik hizmetlerinin temelini oluşturan "rehberlik" kavramını öğrenmemiz bu hizmeti anlamamız için gereklidir. Rehberlik, bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı uyum sağlaması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için, uzman kişilerce bireye yapılan psikolojik yardımlardır. Okul rehberlik hizmetleri de bu çerçevede işleyişini belirlemektedir.
Rehberlik hizmetleri bütün öğrencilere açıktır. Rehberlik hizmetleri sadece uyum sorunu yaşayan ya da başarısız öğrencilere verilen bir hizmet değildir. Kendini tanımak ve kendini gerçekleştirmek isteyen herkes bu hizmetten yararlanabilir.
Rehberlik hizmetleri, öğrencinin her yönüyle gelişmesini ve böylece onun kendini gerçekleştirmesini amaçlayan psikolojik yardım hizmetlerini kapsadığı için bu hizmetlerin bir bütünlük içinde verilmesi önem taşır. Rehberlik kapsamında verilecek hizmet türleri, genel olarak bu hizmetlerin verileceği eğitim kademesi, kurumun nitelikleri, hizmetlerin temel işlevleri ya da hangi alandaki problemlerin çözümüne yönelik olarak organize edildiğine bağlı olarak değişebilir.
Ancak tüm okullarda yapılması gereken rehberlik hizmetleri aşağıdaki gibidir:
- Rehberlik hizmetleri bir bütündür, birbirini tamamlar.
- Hizmetler birbirinin alanını kısmen kapsasa da kendine özgü etkinlikleri de içerir.
- Tüm hizmetlerin merkezinde psikolojik danışma yardımı yer alır.
- Hizmetler arasındaki ilişkiler aynı ağırlıkta ve yoğunlukta olan çok yönlü bir yapıya sahiptir.
Öğrencilere yönelik verilen rehberlik hizmetlerini şu şekilde şematize edersek okul rehberlik hizmetlerini daha iyi kavramış oluruz:
Okulumuzda Rehberlik Hizmeti
Mehmet Emin Saraç Proje Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi rehberlik servisi olarak, öğrenciyi merkeze alan bir bakış açısıyla çalışarak, öğrencilerimize mesleki, sosyal, bireysel ve eğitsel rehberlik çalışmaları yapmaktayız. Bu çalışmaları; gönüllülük, gizlilik, işbirliği, güven, süreklilik gibi ilkeleri göz önünde bulundurarak yapmaktayız.
Okulumuzda ki Rehberlik Hizmetlerinin Amaçları
Öğrencilerimizin; kendilerini tanıması,
İlgi ve yeteneklerinin farkına varması,
İlgi ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini geliştirmesi,
Bilişsel, sosyal ve duygusal açıdan sağlıklı birer birey olması,
İletişim kurma ve sorun çözme becerilerini geliştirmesi,
Toplumsal olaylara duyarlı, empati yeteneği gelişmiş bireyler olması,
Etrafında yaşanan sorunlar içinde çözüm üretebilmesi,
Yaşama ve yaşatma gayesi içerisinde olması,
"Ben" yerine "biz" demeyi hayatına yerleştirmesidir.
Rehberlik Birimi Olarak Çalışmalarımızı;
Öğrenciye Yönelik Çalışmalar
Veliye Yönelik Çalışmalar
Öğretmenlere Yönelik Çalışmalar
şeklinde üç temel başlık altında yürütüyoruz.
Öğrenci Tanıma Formu
Okulumuza ilk defa gelen öğrencilerimize öncelikle "Öğrenci Tanıma Formu" uygulayarak kimlik bilgilerinin yanı sıra sağlığı ve içinde yetiştiği aile ortamıyla ilgili fikir sahibi olmaktayız. Bu vesileyle öksüz, yetim, maddi durumu yetersiz, sağlık problemi yaşayan vs. öğrencilerimizi tespit ederek gerekli birimlere bilgi verilmektedir.
Problem Tarama Envanteri
Öğrencilik yıllarında en çok karşılaşılan problemler liste halinde öğrencilerimize sunularak kendilerini ilgilendiren başlıkları işaretlemeleri istenmekte ve okulun sorun haritası ortaya çıkarılarak bireysel – grup danışmanlıkları için zemin oluşturulmaktadır.
TYT Testi (9-11)
Eğitimsel yetenek testleri, okul eğitimi için gereken yetenekleri belirleyebilmek amacıyla hazırlanmıştır. Testler mevcut eğitim sistemi içinde öğrencinin okul ortamındaki potansiyelini yordamaya yönelik fikirler vermektedir. 9.sınıfta uygulamaya başladığımız Tyt (9-11) testiyle öğrencinin yeteneklerini en iyi şekilde öğrenmeyi hedeflemekteyiz.
Yaptığımız testlerin bireysel - sınıf ve okul düzeyinde istatistikleri çıkarılmakta ve gerektiğinde aileler, öğretmenler, idareciler ve öğrencilerle paylaşılmaktadır.
Veli Görüşmeleri
Velilerimizin eğitim sürecinde okulumuzla sağlıklı bir iletişim içinde olması öğrencinin başarısını arttırmakta ve ortaya çıkabilecek problemler engellenmektedir. Okulda ki rehberlik hizmetinin önemli gördüğü noktalardan biri olan problem in ortaya çıkmadan engellenmesi bu sayede daha kolay gerçekleşmektedir. Bu amaçla velilerimizle telefonla ya da yüz yüze bireysel görüşmeler yapılmaktadır. Ve belli aralıklarla veli seminerleri düzenlenmektedir.
Bireysel ve Grup Danışmanlığı
Bireysel görüşmeler, kişiyi zorlayan her türlü yaşamsal sorunun danışan ile birlikte çözümlenmesi sürecidir. Bireysel görüşmeler yoluyla öğrencinin kişisel, sosyal ve akademik olarak içinde bulunduğu zor koşullarla baş etme becerileri geliştirilmeye çalışılır. Bireysel görüşmelerle kişinin farkındalıklarını artırmak, kendisini ve deneyimlerini daha iyi anlamasını sağlamak, çözüm yolları konusunda perspektifini genişletmek, kimi durumlarda psiko-eğitim vererek bilinçlenmesi sağlamak mümkündür. Ortak sorunlara sahip öğrencilerimizin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla belli bir konu çerçevesinde yaptığımız eğitsel, mesleki, sosyal içerikli görüşmelerdir.